Loader

Wat is een Pixel?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Pixel staat voor één punt in een rasterafbeelding, of op een beeldscherm. Het is het kleinste element van een afbeelding of scherm, door meerdere pixels met elkaar te combineren wordt een afbeelding gevormd. Zo bestaat een Full HD beeld van 1920 x 1280 pixels uit ruim 2,4 Megapixel. Een losse punt is niet of nauwelijks zichtbaar, hier wordt gebruikt van gemaakt door bijvoorbeeld onzichtbare elementen op te nemen binnen webpagina’s. Wat is een Pixel en welke informatie kunnen pixels bevatten?

Wat is een Pixel?

Een beeldscherm wordt opgebouwd uit pixels of beeldpunten met ieder een unieke kleur, daarbij is de vuistregel dat meer punten ook een scherper beeld betekent. Wat acceptabel is verandert op basis van de behoefte en technologische ontwikkelingen. Zo was in de jaren tachtig een resolutie van 640 x 240 al acceptabel voor televisie-uitzendingen, dit was de definitie van een standaard televisie beeld. Met een trucje werd dit verticaal verdubbeld tot 480 pixels (interlaced). Tegenwoordig zijn schermen van 1920 x 1280 (Full HD) alweer opgevolgd door schermen met een resolutie van 3840 x 2160 (4K). Bij fotocamera’s wordt doorgaans gebruik gemaakt van Megapixel (1 miljoen pixels). De term Pixel werd voor het eerst gepubliceerd in 1965 door Frederic C. Billingsley, die de term weer had gehoord van Keith E. McFarland. Het werd destijds als afkorting gebruikt voor ‘picture element”.

Raster VS vector

Een rasterafbeelding bestaat uit een vast aantal pixels, een vector afbeelding bestaat uit coördinaten. Hierdoor is een rasterafbeelding of bitmap niet schaalbaar zonder kwaliteitsverlies, terwijl een vector afbeelding onbeperkt schaalbaar is. Bitmaps lenen zich beter voor gedetailleerde (fotografische) afbeeldingen, terwijl vectoren zich juist weer beter lenen voor gestileerde afbeeldingen zoals logo’s.

Facebook Pixel

De bekende en tevens beruchte Facebook Pixel is een stukje JavaScript code die bezoekers over meerdere webpagina’s en websites kan volgen. Deze ‘pixels’ zijn onzichtbaar voor de bezoeker waardoor ze ongemerkt informatie kunnen verzamelen. Bij een normale afbeelding bevatten pixels alleen een kleurcode, ze zijn niet bestemd om code uit te voeren.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close