Loader

Wat is Penguin-update?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

De Penguin-update is een aanpassing in het Google algoritme die werd geïntroduceerd in april, 2012. Het doel van deze update was het verlagen van de ranking voor webpagina’s die niet voldoen aan de Google Webmaster Guidelines, ofwel richtlijnen vanuit Google voor websites. Wat is Penguin-update en welke invloed heeft deze aanpassing gehad op de zoekresultaten?

Definitie Penguin-update

Zoekmachines zijn voor velen de toegangspoort tot het internet. In plaats van een URL in te typen in de adresbalk wordt er gezocht met een beschrijvende term. Daarmee was er een enorme markt voor zoekmachine optimalisatie waarbij webmasters probeerde om pagina’s zo hoog mogelijk te laten scoren. Wanneer deze strategieën niet voldoen aan de richtlijnen die Google heeft gesteld spreekt men van “Black-Hat SEO”. De Penguin-update bestraft pagina’s die de ranking van de pagina kunstmatig proberen te beïnvloeden. Google heeft hierbij specifiek de “doorway pagina’s” genoemd, dit zijn pagina’s die de bezoeker direct doorsluizen naar een andere pagina.

Invloed van de update

Volgens Google zou de Penguin-update effect hebben op de ranking van ongeveer drie procent van alle pagina’s die geïndexeerd waren in Google. In landen waar veel gebruikt werd gemaakt van Black Hat SEO lag dit percentage nog hoger. Met name websites die gebruik maakte van malafide linkbuilding strategieën en pagina’s met nagenoeg geen informatieve content, zakte na de implementatie van de update sterk in de zoekresultaten. Met name de spammers moesten hiermee een halt toegeroepen worden.

Penguin-update vast onderdeel van Google

Vanaf september 2016 worden verdere aanpassingen van de Penguin-update niet meer aangekondigd, het maakt nu een vast onderdeel uit van het algoritme. Dit heeft als effect dat websites die voorheen gestraft waren niet meer hoeven te wachten tot de volgende update om opnieuw gerangschikt te worden. Slechte links op websites worden niet meer gestraft maar worden uitgesloten van ranking, dit was een gevolg van de laatste Penguin-update 4.0.

De Penguin-update heeft als doel hogere kwaliteit zoekresultaten weer te geven in Google.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close