Loader

Wat is een PDF?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

PDF staat voor Portable Document Format, een bestandstype dat ontwikkeld werd ter vervanging van papieren documenten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Word document kunnen documenten zonder verschil in layout vrijwel overal worden weergegeven. Wat is PDF en wat zijn de mogelijkheden van dit bestandstype?

Wat is een PDF?

Het Portable Document Format stamt uit 1991, en begon als The Camelot Project. Dr. John Warnock, mede-oprichter van Adobe, ontwikkelde een bestandstype wat het eenvoudig zou maken om documenten te delen tussen computers met de optie om deze te printen. Een jaar later zou Camelot hernoemd worden tot PDF. Later heeft Adobe er een open standaard van gemaakt, die nu wordt onderhouden door ISO (International Organization for Standardization). Naast tekst en afbeeldingen is het ook mogelijk om interactieve elementen toe te voegen zoals invoervelden, knoppen, audio en video. Doorgaans wordt het formaat gebruikt om digitale documenten te verspreiden.

Look & Feel

Iedereen die ooit een Word document heeft ontvangen per mail zal bekend zijn met documenten met ontbrekende lettertypes, verkeerde uitlijning of andere fouten. PDF documenten zien er op ieder systeem hetzelfde uit. Alle elementen die nodig zijn om het document op de juiste wijze weer te geven worden opgeslagen inclusief lettertypes en afbeeldingen. Daarbij is het mogelijk om zowel rasterafbeeldingen als vectoren te gebruiken. Wanneer de content bestaat uit vector bestanden zal het document schaalbaar zijn met behoud van scherpte. Het biedt de designer meer vrijheid om een ontwerp te maken dat gelijk is aan drukwerk.

Toepassingsmogelijkheden

Hoewel PDF een standaard formaat is, zijn niet alle opties beschikbaar in alle programma’s. Voor geavanceerde functionaliteit zoals interactieve mogelijkheden is doorgaans specifieke software nodig van Adobe of andere aanbieders. Het gebruik van scripts en het embedden van code heeft in het verleden geleid tot documenten die potentieel gevaarlijk waren. Met interactieve functionaliteit zullen er altijd risico’s blijven, dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld Word documenten. PDF is een universele standaard die werkt op Windows, Apple producten en mobiele systemen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close