Loader

Wat is navigatie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Navigatie in termen van SEO en website gebruik verwijst naar de manier waarop iemand navigeert op de website via de beschikbare pagina’s. Het ontwerp en de indeling van de pagina’s bepalen de gebruiksvriendelijkheid van de navigatie op een site. Wat is navigatie en hoe kan dit geoptimaliseerd worden voor zowel gebruikers als voor SEO?

Definitie navigatie

Bij een website die bestaat uit één pagina is er weinig navigatie vereist, tenzij het een lange pagina betreft met een onderverdeling via links. De meeste websites bestaan uit een verzameling van afzonderlijke pagina’s met ieder een uniek onderwerp, een categorie of product. Het is van belang voor bezoekers dat ze eenvoudig de weg kunnen vinden op een website, voor bedrijven kan het juist belangrijk zijn om bezoekers zo lang mogelijk op de site te houden en zoveel mogelijk pagina’s te laten bezoeken. Ook voor zoekmachines is de wijze van navigatie van belang om de content op een website te indexeren.

Aandachtspunten bij navigatie

  • Een logische manier om pagina’s op een website te rangschikken is met een piramidevorm die start met de hoofdpagina en vervolgens vertakt naar hoofdonderwerpen, subcategorieën etc. Naast het gebruiksgemak voor bezoekers is dit ook de beste structuur voor zoekmachine optimalisatie.
  • Met een hoofdmenu dat altijd zichtbaar is op de website zal navigatie doorgaans heel overzichtelijk zijn. Ook bij scrollende pagina’s zal het menu in beeld moeten blijven staan.
  • In de tekst van de pagina’s kunnen ook links geplaatst worden naar andere pagina’s op de website. De teksten moeten duidelijk aangeven wat er te vinden is op de bestemming.
  • Uitklapmenu’s kunnen handig zijn voor mensen, maar zoekmachines kunnen deze informatie vaak niet lezen. Dit kan ertoe leiden dat achterliggende pagina’s niet geïndexeerd worden.

Naast optimalisatie van de navigatie voor bezoekers is het ook van belang om de navigatiestructuur optimaal in te richten voor zoekmachines. Dit betreft zowel het zichtbare gedeelte als in de HTML tags en metadata.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close