Loader

Wat betekent landextensie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een landextensie is het laatste deel van een www adres, bekende voorbeelden zijn .nl voor Nederland en .be voor België. Het betreft top-level domein extensies die worden beheerd door de IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Door gebruik te maken van deze domeinextensies is vaak direct zichtbaar op welke nationaliteit een website zich richt. Wat is landextensie en hoe worden deze in praktijk gebruikt?

Wat is landextensie?

In mei 2017 waren er 255 landextensies voor top-level domeinen. Op dat moment waren er slechts 193 landen in de Verenigde Naties. Deze extensies bestaan uit twee letters die op enkele uitzonderingen na volgens de ISO 3166-1 standaard bepaald zijn. Deze letters worden doorgaans gebaseerd op de nationale schrijfwijze van het land. Zo wordt Duitsland aangeduid met .de voor Deutschland.

Landextensie gebruiken voor andere doeleinden

De toekenning van landextensies heeft ertoe geleid dat sommige landen een aanduiding kregen toegewezen met een specifieke betekenis. Zo kreeg Ascension Island, een vulkanisch eiland in de Zuid Atlantische Oceaan, het .ac top-level domein toegekend. Deze extensie wordt vaak gebruikt voor academische websites over de hele wereld zoals universiteiten. De landextensie .tv is ook bekend, omdat het naast het land Tuvalu ook de afkorting is voor het woord televisie in diverse landen. Hier heeft Tuvalu munt uitgeslagen door deze extensie in licentie te geven bij dotTV, een bedrijf van VeriSign. De regering van Tuvalu krijgt twintig procent voor iedere registratie.

.NL of .COM gebruiken?

Hoewel we vaak .com domeinen associëren met Engelstalige websites, staat het voor websites met een commerciële doelstelling. Bedrijven in Nederland die twijfelen over een .NL of een .COM domein zullen eerst de beschikbaarheid van de gewenste domeinnaam moeten controleren, het is mogelijk dat één of beide versies al bezet zijn. Het is uiteraard ook mogelijk om de website met beide extensies te registreren en het domein door te sturen naar dezelfde website.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close