Loader

Wat is kunstmatige intelligentie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Bij kunstmatige intelligentie kan geprogrammeerde code zelfstandig evolueren en beslissingen maken, met als eindresultaat een beslissingsvorming die overeenkomt met een menselijke manier van denken en redeneren. Artificial intelligence, zoals het in het Engels genoemd wordt, speelt een steeds grotere rol bij zoekmachine optimalisatie. Wat is kunstmatige intelligentie en welke vorm van AI wordt momenteel gebruikt door Google?

Definitie kunstmatige intelligentie

Bij kunstmatige intelligentie of artificial intelligence kunnen programma’s zelf tot conclusies komen die geen onderdeel uitmaken van de originele code. Computers kunnen weliswaar snel rekenen, maar zolang ze niet zelfstandig kunnen redeneren is er geen sprake van intelligentie. Een calculator kan sneller een som maken dan een mens, dat betekent niet dat een rekenmachine intelligent is.

Hoewel kunstmatige intelligentie altijd uitgaat van een broncode, zal deze software zich gaandeweg verfijnen, dit proces komt overeen met de manier waarop mensen op basis van  dezelfde informatie tot een unieke conclusie kunnen komen. Voor zoekmachines kan het gebruik van kunstmatige intelligentie helpen bij het voorspellen van het zoekgedrag van de gebruiker.

ANI voor Google

Artificial Narrow Intelligence is de meest eenvoudige vorm van kunstmatige intelligentie, het doel is niet om menselijke intelligentie te benaderen of zelfs te overtreffen, maar om specifieke taken beter uit te voeren. RankBrain is een AI methode dat in Google wordt gebruikt om de zoekmachine zichzelf te laten verbeteren, een soortgelijke kunstmatige intelligentie wordt ook in spam filters gebruikt en in Google Translate.

Artificial intelligence voor SEO

Tot voor kort konden zoekmachines heel goed webpagina’s analyseren en koppelen aan zoekopdrachten, maar ze waren niet intelligent. Het waren statische algoritmen die vaak eenvoudig te manipuleren waren. Door het zoekalgoritme bij te werken kon SEO manipulatie worden geremd, maar hier was altijd menselijke input voor nodig. De opkomst van Conversational AI in zoekmachines betekent dat geforceerd gebruik van zoekwoorden en SEO trucs steeds minder effect zal hebben, en dat een natuurlijke en menselijke benadering bij SEO steeds meer impact zal hebben op het succes van een webpagina.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close