Loader

Wat is Installed Base?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Installed Base, Installbase, Installed User Base of Userbase staat voor het aantal producten of diensten dat daadwerkelijk in gebruik is. Dit is met name van toepassing op software of een besturingssysteem. Dit is anders dan marktaandeel, dat alleen het aantal verkopen beschrijft in een specifieke tijdsperiode. Wat is Installed Base en wat is de betekenis van dit meetcriterium?

Wat is Installed Base?

De betekenis van Installed Base staat niet gelijk aan het aantal verkochte exemplaren in een specifiek tijdvak, omdat niet alle eenheden in gebruik zullen zijn. Vandaar ook het woord ‘geïnstalleerd’, het gaat hier om het aantal daadwerkelijk geïnstalleerde producten. Bij software, en dan met name software voorzien van een online component, zijn de gebruikersaantallen nauwkeurig te registreren. Naast het tegengaan van illegale kopieën is een verplichte online connectiviteit ook een methode om de Installed Base te bepalen.

Het belang van actieve gebruikers

Bij veel producten maakt het niet zoveel uit of er daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt, zolang ze maar verkocht worden. Denk aan souvenirs tijdens een vakantie. Bij software ligt het anders, omdat het vaak producten betreft die onderhouden moeten worden om correct te blijven functioneren. Als de Instalbase niet groot genoeg is, dan kan de uitgever besluiten om ondersteuning te staken, of terug te schalen. Dit gebeurt bijvoorbeeld regelmatig bij computerspellen die een online component bezitten.

Planning en strategie bepalen

Ook bij besturingssystemen speelt de Installed Base een belangrijke rol bij het bepalen van de toekomst strategie. Zo worden oudere versies van Windows, Android of iOS vaak na het staken van de ontwikkeling en/of verkoop nog steeds van security updates en patches voorzien. Zo werd het e-commerce platform Magento opgevolgd door een versie 2. De ondersteuning voor de oude versie zou in 2018 staken, onder druk van de grote gebruikersgroep werd dit verlengd naar 2020. Wanneer te bepalen is hoeveel gebruikers er nog bestaan, en welke waarde ze vertegenwoordigen, kan een bedrijf hierop beslissingen maken.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close