Loader

Wat is Initiaalwoord?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een Initiaalwoord is een afkorting bestaande uit beginletters van meerdere woorden, die aan elkaar en zonder tussenliggende punten worden geschreven. De letters worden wel los van elkaar uitgesproken. Het is daarmee één van subgroepen afkortingen, waarbij iedere categorie op verschillende manieren geschreven wordt, en uitgesproken. Wat is een Initiaalwoord en hoe wordt deze afkorting uitgesproken?

Wat is Initiaalwoord?

Er zijn verschillende soorten afkortingen. Wanneer de afkorting een combinatie van letters betreft, zonder punten en niet uitspreekbaar als één woord, dan spreken we van een Initiaalwoord. Bijvoorbeeld KLM, de afkorting van Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. De beginletters van ieder afzonderlijk woord vormen samen een geheel, dat niet als woord is uit te spreken. ANWB is een ander voorbeeld, evenals PC. Het gebruik van hoofdletters is optioneel, met name bij merken worden vaak hoofdletters gebruikt. Consumenten zullen doorgaans meer bekend zijn met het Initiaalwoord, en in veel gevallen de volledige term niet eens kennen. Zo staat IBM voor International Business Machines en BMW voor Bayerische Motoren Werke.

Andere soorten afkortingen

Led Emitting Diode ofwel LED valt niet onder de Initiaalwoorden omdat deze afkorting als woord wordt uitgesproken. Hier kunnen overigens verschillen bestaan, omdat verschillende talen niet dezelfde grammaticale regels gebruiken. Ook kan het gewoon een kwestie van voorkeur zijn. Zo worden VIP en UFO in het Nederlands meestal als woord uitgesproken, terwijl deze in de Engelse taal per letter worden benoemd.

Verkortingen

Dan zijn er nog de verkortingen, dit zijn enkele letters aan het begin van een langer woord. Denk aan ‘aso’, wat een verkorting is van asociaal, of ‘horeca’, wat weer een verkorting is van hotel, restaurant en café.

Decoratieve Initiaal

Een Decoratieve Initiaal is de eerste letter van een alinea of deel van een tekst die als hoofdletter wordt geschreven, en doorgaans twee of meer regels hoog is. Zoals de naam al aangeeft is het een decoratief element in een tekst.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close