Loader

Wat is iDEAL?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

iDEAL is een manier voor consumenten en bedrijven met een Nederlandse bankrekening om online betalingen te verrichten. De meeste Nederlandse banken ondersteunen deze wijze van betalen. Een bedrijf of organisatie kan klanten laten betalen via hun eigen bankomgeving, in eigen beheer of via een CPSP (Collecting Payment Service Provider) zoals Mollie. Voor de afnemer zijn er geen extra kosten aan verbonden wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze dienst. Wat is iDEAL en werkt dit betaalsysteem ook met PayPal?

Wat is iDEAL?

De term iDeal komt voort uit verschillende woordspelingen:

  • “I Deal” ofwel de Engelse term voor “Ik Handel”.
  • Het Engelse woord voor ‘ideaal’.
  • Een ‘deal’ via internet.

De letter ‘i’ wordt klein geschreven de rest wordt in hoofdletters geschreven.

Omdat er in Nederland geen algemene online betaalmethode bestond met lage transactiekosten, werd in 2005 iDEAL geïntroduceerd. Er waren al soortgelijke systemen in omloop, maar die waren beperkt tot één bank of aanbieder, zoals Rabo Direct Betalen van de Rabobank, eWallet van ABN-AMRO en Switchpoint van KPN. In een samenwerkingsverband tussen ABN-AMRO, ING, Postbank en de Rabobank werd in 2004 het nieuwe systeem iDEAL bekendgemaakt. In 2006 zou de merknaam worden overgedragen aan Currence. Het betreft een Nederlands systeem, in België is Bancontact een soortgelijke dienst om online betalingen te verrichten.

Kosten voor betalingen

Een klant betaalt niet extra voor een betaling via iDEAL, deze kosten worden verhaald op de verkoper. De tarieven variëren tussen 25 tot 70 cent per transactie. Het is niet toegestaan voor een verkoper om extra kosten in rekening te brengen, wat bij andere betaalsystemen zoals een creditcard wel het geval is.

Andere vormen van online betalen

PayPal is een internet ‘portemonnee’ die niet noodzakelijk gekoppeld is aan een Nederlandse bankrekening, het is wel mogelijk om bij PayPal via iDeal geld toe te voegen. Creditcard betalingen kunnen extra kosten met zich meebrengen voor transacties, daarnaast moet ook voor een creditcard betaald worden. Het is niet mogelijk bij iDEAL om een bedrag achteraf te storneren. Ook is het systeem niet toegankelijk voor personen die niet beschikken over een Nederlandse bankrekening.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close