Loader

Wat zijn Huisstijlrichtlijnen?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Huisstijlrichtlijnen beschrijven de wijze waarop visuele elementen van een bedrijf of organisatie afgebeeld dienen te worden. Denk hierbij aan lettertypes, kleurgebruik en ook inhoudelijke richtlijnen zoals woordgebruik en terminologie. Wat zijn de Huisstijlrichtlijnen en waar kun je een Huisstijl laten ontwerpen?

Wat zijn Huisstijlrichtlijnen?

De definitie van Huisstijlrichtlijnen kan heel ruim worden genomen, het kan ook juist heel gedetailleerd zijn. Hier zijn een aantal elementen die vaak terugkeren bij het bepalen van Huisstijlrichtlijnen:

  • Logo met mogelijke variaties.
  • Kleurgebruik op basis van RGB waarden (scherm) of CMYK kleuren (print).
  • Letterytypes per element zoals titel, subtitel en tekstblokken.
  • Aanspreekvorm zoals ‘jij’ of ‘u’.
  • Gebruik van vaktermen of specifieke woorden om onderwerpen te beschrijven.

De Huisstijlrichtlijnen kunnen afwijken per medium, er zal doorgaans wel voor een consistente stijl worden gekozen. Alle richtlijnen worden vastgelegd in een document, dat voor ontwerpers, schrijvers en andere content providers inzichtelijk wordt gemaakt.

Huisstijl laten ontwerpen

Afhankelijk van de organisatie zullen de Huisstijlrichtlijnen intern worden bepaald, of ze worden aanbevolen door een extern marketing bureau. Hierbij kan worden uitgegaan van het imago dat de organisatie wil uitdragen, het is ook mogelijk om juist in te spelen op de reeds bestaande opinies over een merk. Vanwege technische restricties, zoals de weergave van kleuren, kunnen er meerdere versies van een huisstijl worden ontworpen, met unieke richtlijnen voor ieder medium

Evolutie van een huisstijl

Het komt zelden voor dat Huisstijlrichtlijnen in de loop der jaren niet worden gewijzigd. Dit kan te maken hebben met nieuwe technologie, zo zal een lettertype dat werkt op papier niet altijd goed overkomen op een beeldscherm. Ook kan het gekoppeld zijn aan culturele verschuivingen, of andere voorkeuren op het gebied van design. Zo is het Starbucks logo al meerdere malen aangepast, terwijl de Nike ‘swoosh’ onveranderd is gebleven. Het aanpassen van Huisstijlrichtlijnen kan een organisatie veel geld kosten, alle uitingen waaronder ook bedrijfskleding aanpassen vereist investeringen en een transitieperiode.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close