Loader

Wat is een herhalingsaankoop?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Herhalingsaankoop staat voor het opnieuw kopen of bestellen bij dezelfde winkel of fabrikant. Hierbij is onderscheid te maken tussen vervangende artikelen of aanvullende producten bij dezelfde leverancier. Wat is een Herhalingsaankoop en is dit altijd een vrije keuze, of kan het ook een verplichting zijn?

Definitie Herhalingsaankoop

Producten die niet slijten of verouderen zijn niet interessant voor bedrijven die winst willen maken. De definitie van Herhalingsaankoop is uiteraard ook van toepassing op supermarkten. Iemand koopt een tros bananen. Deze bananen worden opgepeuzeld waarop de klant weer een nieuwe tros nodig heeft. Er kunnen meerdere redenen zijn om weer bij dezelfde supermarkt te kopen zoals locatie, kwaliteit van het product of de verkoopprijs. Winkels met verbruiksartikelen kunnen hier in hun webshop rekening mee houden door vaak bestelde artikelen prominent weer te geven, of door kortingen aan te bieden waarmee een Herhalingsaankoop gesimuleerd wordt.

Naast een Herhalingsaankoop is er ook de Vervangende verkoop, deze termen kunnen elkaar overlappen. Ook is er het begrip Koppelverkoop, waarbij de aanschaf van één product kan leiden tot het bestellen van additionele producten die hieraan gerelateerd zijn.

Vrije keuze of verplichting?

De definitie van Herhalingsaankoop lijkt op het eerste gezicht een vrije keuze die gemaakt wordt op basis van klanttevredenheid, toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zo kan een klant een printer van een specifiek merk kopen. Alleen cartridges van hetzelfde merk werken op deze printer, omdat de fabrikant doelbewust een chip heeft ontwikkeld die door de printer gecontroleerd wordt. Dit heet ‘vendor lock-in’, ofwel de verkoper zorgt ervoor dat er geen alternatief mogelijk is. Soms is de lijn niet geheel scherp. Zo kan iemand na aankoop van een Apple iPhone een Apple TV kopen. De motivatie hiervoor kan zijn dat het eerste product naar tevredenheid functioneert. Het is ook mogelijk dat Apple er bewust voor zorgt dat een Google Chromecast minder goed werkt met die eerste iPhone. Daarmee ontstaat er een cyclus van Herhalingsaankopen met een lichte dwang.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close