Loader

Wat is Google Webmastertools?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Als webmaster kun je niet om Google heen, de grootste zoekmachine ter wereld heeft een enorme impact op het aantal bezoekers die websites bezoeken. Je kunt als webmaster proberen te doorzien hoe Google precies bepaalt hoe en waarom websites hoog scoren, met Google Webmastertools bieden ze zelf een aantal handige middelen om zoekmachine optimalisatie toe te passen. Wat is Google Webmastertools en voor wie zijn deze tools bedoeld?

Definitie Google Webmastertools

Net zoals de meeste Google diensten is ook Google Webmastertools gratis te gebruiken. Het is wel nodig om je hiervoor aan te melden en vervolgens de website toe te voegen. De software zal dan een overzicht maken van de verschillende zaken waaronder bezoekersaantallen per pagina en ook locaties op de site waar de bots problemen mee hebben.

Help Google een handje

Hoewel de zoekmachine erg goed is met informatie verzamelen, zijn er toch een aantal punten waarmee de webmaster bots en webcrawlers in de juiste richting kan wijzen. Binnen Google Webmastertools kun je bepalen hoe je de website het beste kunt inrichten voor een optimale vindbaarheid. Zo kun je met een sitemap aangeven welke pagina’s geïndexeerd moeten worden. Zo voorkom je dat pagina’s niet worden meegenomen in de zoekresultaten. Je dient hiervoor een XML sitemap te genereren.

De robot.txt testfunctie laat je op de juiste wijze pagina’s uitsluiten van indexatie, om zo te voorkomen dat de gehele site niet geïndexeerd wordt door een verkeerde instelling. Mocht er voorafgaand een foutieve indexatie hebben plaatsgevonden kun je deze laten verwijderen via Google Webmastertools.

Bij de overstap naar een nieuwe domeinnaam kun je dit aangeven, zodat je niet die kostbare ranking van het oude domein verliest. Daarnaast zijn er nog meer functies zoals het instellen van een voorkeurslocatie wanneer de doelgroep zich in een specifiek land bevindt, je kunt links controleren en de meest populaire zoekwoorden voor jouw website bekijken.

Google Webmastertools helpt webmasters om de sites die ze beheren optimaal in te stellen voor Google.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close