Loader

Wat is een Ghostwriter?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een Ghostwriter of Ghost Writer is een auteur die nergens bij naam genoemd wordt. De publicatie kan zonder vermelding van auteur worden uitgegeven, het is ook mogelijk dat er een andere naam bij komt te staan. Wat is een Ghostwriter en is deze vorm van content productie ethisch verantwoord?

Definitie Ghostwriter

Bij een boek, film, column of blog wordt niet altijd vermeld wie de auteur van het werk is. In dat geval is er sprake van een Ghostwriter. Het is mogelijk dat er wel degelijk een naam staat, maar dit is niet de werkelijke auteur. De schrijver staat dan toe dat het werk zonder vermelding van naam wordt gepubliceerd. Hoewel het niet mogelijk is om de auteursrechten af te staan, kunnen de exclusieve publicatierechten wel worden verstrekt.

Hoe kun je een Ghostwriter worden?

Iedereen kan in principe een Ghostwriter worden, zolang de kwaliteit van de content voldoet aan de eisen van de publicist. Het is overigens niet uitgesloten dat bekende auteurs ook zonder naam werken. Soms omdat ze willen dat de tekst op eigen merites wordt beoordeeld, maar ook gewoon om inkomsten te genereren.

Is Ghostwriting ethisch verantwoord?

Dat er bij een tekst geen auteur vermeld staat, is niet bijzonder. Wanneer iemand beweert de schrijver te zijn maar dit in werkelijkheid niet is, kan dit frauduleus overkomen. Bij een biografie wordt deze vorm algemeen geaccepteerd, in andere vormen niet altijd. Met name in hiphop muziek kan een rapper die niet zijn/haar eigen teksten schrijft worden afgerekend op het gebruik van Ghostwriters, omdat songteksten schrijven direct verband zou houden met de creativiteit van de artiest.

Niet geoorloofd bij scripties

In de meeste sectoren worden publicaties door Ghostwriters geaccepteerd, een Ghostwriter scriptie vormt hierop een uitzondering. Bij scripties dienen in de regel auteurs vermeld te worden die aan het document hebben gewerkt. Wanneer de scriptie door een niet-geïdentificeerd persoon of team is opgesteld zal dit normaal gesproken niet geaccepteerd worden.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close