Loader

Wat is follow?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Follow staat voor “volgen” en wordt op internet gebruikt om aan te geven dat een koppeling naar een specifieke bestemming leidt, wat een positief effect heeft op de SEO waarde van de bestemming. Naast follow worden ook de termen nofollow en dofollow gebruikt. Wat is follow en hoe staat dit in relatie tot nofollow?

Definitie follow

Wanneer een website of specifieke link als “dofollow” is ingesteld, zullen deze koppelingen een ranking waarde geven aan de gelinkte pagina ofwel de bestemming. Deze pagina’s kunnen op basis van “ranking power” gaan stijgen in de zoekresultaten. Op zich hoeft er geen specifieke dofollow of follow tag ingesteld te worden, het is wel mogelijk dat de standaard instelling binnen een CMS op nofollow ingesteld staat.

Wat is nofollow?

Veel websites staan ingesteld op nofollow, dat betekent dat een link op een pagina niet automatisch door Google wordt geteld in de waardering van de bestemming. De link is zichtbaar voor een bezoeker, maar is niet zichtbaar voor bots. Wanneer je specifieke pagina’s op een website een hogere ranking wilt geven, kun je andere pagina’s voorzien van een nofollow link. Bij links naar externe webpagina’s op een ander domein neem je in principe ranking autoriteit weg, wat niet gewaardeerd wordt en tegen de online “etiquette” indruist.

Welke instelling gebruiken voor links?

In principe zou follow de standaard moeten zijn, met nofollow in gevallen waarin dat specifiek van belang is. Bijvoorbeeld wanneer je specifieke pagina’s op een domein meer waarde wilt toekennen en minder belangrijke pagina’s niet wilt laten “concurreren” in de zoekresultaten. Ook wanneer je in een tekst wilt linken naar een pagina die door Google als minder betrouwbaar wordt gezien kun je daarvoor ook een nofollow link instellen. Bij zoekmachine optimalisatie gaat het erom relevante pagina’s bij specifieke zoektermen zo hoog mogelijk te laten scoren, follow kan daarbij helpen. Nofollow kan hetzelfde effect bewerkstelligen door juist pagina’s “onzichtbaar” te maken voor zoekmachines.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close