Loader

Wat is een exacte woordencombinatie?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Bij een exacte woordencombinatie komen de woorden waarop gezocht wordt precies overeen met de woorden van een advertentie of zoekresultaat. Hoewel het vaak een voordeel is dat een exacte zoekopdracht niet noodzakelijk is, kan het in sommige gevallen wel voordeel bieden om alternatieve resultaten uit te sluiten, voor zowel mensen die informatie zoeken als adverteerders die een specifieke doelgroep willen bereiken. Wat is exacte woordencombinatie en wanneer kan dit voordelig zijn?

Definitie exacte woordencombinatie

Als iemand zoekt op “dameshoed kopen” zullen doorgaans ook pagina’s met “hoeden voor dames” in de zoekresultaten verschijnen omdat deze als relevant worden aangemerkt door Google. Maar wanneer iemand zoekt op “cobra slang kopen” is een winkel die tuinslangen verkoopt niet zo relevant als deze woorden doen vermoeden. Met een exacte woordencombinatie wordt specifiek gekeken naar de zoekterm en afwijkende vormen worden niet meegeteld in de zoekresultaten.

Wanneer exact zoeken beter is

Er zijn twee primaire redenen om te kiezen voor exact zoeken:

  1. Wanneer iemand die zoekt naar informatie alleen echt relevante resultaten wil zien.
  2. Wanneer een adverteerder niet het budget wil verspillen aan de verkeerde doelgroep.

Het kan dus voordeel bieden voor zowel de bezoeker als de aanbieder.

Google Ads campagnes

Bij Google Ads zal er standaard ook naar gerelateerde zoekopdrachten gekeken worden, dit neemt de adverteerder veel werk uit handen. Maar er zijn situaties dat een adverteerder specifiek gevonden wil worden op een exacte woordencombinatie. Dat kan bij het opzetten van een advertentiecampagne worden aangegeven. Bij zoekmachine adverteren is het overigens ook mogelijk om juist specifieke keywords uit te sluiten. Afwijkende tekens zoals een uitroepteken of apestaartje mogen niet gebruikt worden in advertentiecampagnes.

Zoeken op een exacte woordencombinatie

Wanneer je als zoekende persoon niet-exacte resultaten wilt uitsluiten kun je de zoekterm tussen aanhalingstekens plaatsen, dan worden alleen specifieke resultaten weergegeven. Het gebruik van hoofdletters en kleine letters wordt niet meegenomen in de zoekresultaten.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close