Loader

Wat is EPC?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

EPC staat voor Earnings Per Click, een algemeen toegepast betaalmodel voor affiliate programma’s. Het is nauw verwant met Pay Per Click (PPC), door de inkomsten te delen op het aantal kliks wordt duidelijk wat een affiliate verdient aan iedere 100 kliks. Wat is EPC en welke conclusies kun je trekken uit deze berekening?

Definitie EPC

Voor de duidelijkheid; het gaat hier om een marketingterm die van toepassing is op affiliate marketing, het gaat hier niet om het Energie Prestatie Certificaat. Je kunt op deze pagina dus geen EPC aanvragen, ook vind je hier geen EPC certificaat prijs. Het gaat specifiek om een formule waarmee de inkomsten per klik berekend worden bij een online marketing campagne.

Er zijn verschillende manieren om via affiliate marketing geld te verdienen. Bijvoorbeeld op basis van verkoop, of het uitvoeren van een actie door een bezoeker. In veel gevallen worden de kosten voor de adverteerder berekend en uitgedrukt in CPC (Cost Per Click) of CPA (Cost Per Action). Bij Earnings Per Click gaat het juist om de persoon of organisatie die inkomsten genereert uit het stimuleren van kliks naar een webpagina.

Gemiddelde inkomsten berekenen

Hoewel het mogelijk is om de inkomsten voor een enkele klik te berekenen, wordt in praktijk 100 kliks als eenheid genomen. Zo is het wat eenvoudiger om de resultaten te analyseren, een gemiddelde zorgt ook voor een genivelleerd resultaat zonder uitschieters die niet passen in de trend. Daarnaast wordt er vanuit affiliate netwerken vaak uitgekeerd op basis van 100 kliks, omdat het doorgaans bulk acties betreft.

Waarom is Earnings Per Click berekenen belangrijk?

Het kan verleidelijk zijn om in te zetten op campagnes die per klik het meeste opleveren, maar wanneer het aanbod niet interessant is voor de doelgroep zullen er weinig kliks en daarmee weinig inkomsten gegenereerd worden. Door campagnes met elkaar te vergelijken wordt duidelijk welke campagne voor de affiliate het meest lucratief is. En dit is lang niet altijd het programma met de hoogste vergoeding per klik.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close