Loader

Wat is EdgeRank?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

EdgeRank is een term die gebruikt wordt voor het algoritme dat Facebook gebruikt om te bepalen welke artikelen in de Nieuwsfeed vertoond worden. In principe is het een term die geen waarde meer heeft omdat Facebook het EdgeRank systeem in 2011 heeft vervangen door een kunstmatig intelligentie systeem. Wat is EdgeRank en welke invloed heeft dit (gehad) op online marketing?

Definitie EdgeRank

Ontwikkelaar Serkan Piantino heeft het EdgeRank algoritme ontwikkeld, op basis van drie criteria wordt bepaald welke artikelen weergegeven worden in de Nieuwsfeed van Facebook:

  1. De relatie en afstand tussen de content en de gebruiker.
  2. Welke actie de gebruiker heeft genomen na het zien van bepaalde content.
  3. De nieuwswaarde; nieuwere berichten scoren doorgaans beter dan oudere, en worden daardoor vaker weergegeven.

Daarnaast zijn er ook factoren die Facebook niet heeft vrijgegeven.

Opvolger van EdgeRank

Sinds 2011 is het algoritme geautomatiseerd, sinds 2013 zijn er meer dan 100.000 parameters die bepalen of een artikel wordt weergegeven in een persoonlijke Nieuwsfeed. Met zoveel mogelijkheden is het haast onmogelijk om organisch in de tijdlijn te verschijnen. Met als resultaat dat de enige zekerheid om gezien te worden betaald adverteren is. Voor persoonlijke berichten is de huidige weging niet direct een probleem, voor commercieel gebruik is de toetsing van Facebook zo onberekenbaar dat betaalde advertenties haas onvermijdelijk zijn.

De Facebook “Bubbel”

De toetsing op relevantie voor de gebruiker heeft als bijkomend gevolg dat mensen vaak alleen informatie onder ogen krijgen die overeenstemmen met hun persoonlijke opvattingen. Denk aan politiek getinte informatie die vooringenomen stellingen alleen maar versterken. Een veel gehoorde kritiek op Facebook is het polariseren van groepen gebruikers en daarmee de impact die dit heeft op de samenleving.

EdgeRank of PageRank

EdgeRank is specifiek een Facebook algoritme terwijl PageRank juist specifiek bedoeld is voor Google om de zoekresultaten te ordenen. “Page” verwijst overigens niet naar “pagina”, maar naar Larry Page, één van de grondleggers van Google.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close