Loader

Wat is Dumping?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Dumping, of in de Nederlandse taal “dumpen” is een term die gebruikt wordt in de context van internationale handel. Het staat voor de praktijk waarin goederen voor een lagere prijs verkocht worden in het buitenland dan in eigen land gebruikelijk is, met als doel de concurrenten buitenspel te zetten. Wat is dumping en hoe werken Anti dumping maatregelen?

Definitie Dumping

Het is mogelijk dat producten uit het buitenland goedkoper zijn dan diezelfde producten in het land van herkomst. Door subsidies vanuit de regering, of verkopen met verlies, kunnen bedrijven goederen goedkoper aanbieden dan de kostprijs. Hoewel deze werkwijze door regeringen en belangengroepen doorgaans niet gewaardeerd wordt, is deze praktijk wel legaal. Tenzij kan worden aangetoond dat de praktijken bewust bedoeld zijn om lokale ondernemers uit de markt te drukken.

Goedkoper in het buitenland

Een bekend voorbeeld van Dumping is het aanbod van goedkope Chinese zonnepanelen op de internationale markt. De kosten voor de productie van deze panelen liggen hoger dan de verkoopprijs. Zo kunnen Chinese bedrijven ervoor zorgen dat andere aanbieders geen schijn van kans meer hebben om hun eigen producten te verkopen. De langste adem betekent de grootste kans op overleven. Daarbij blijken in realiteit goedkope leveranciers regelmatig over de kop te gaan, met als gevolg geen garantiedekking of service en ondersteuning vanuit de leverancier. Europa wordt bijvoorbeeld beschuldigd van melkpoeder Dumping op de West-Afrikaanse markt.

Wat is Anti-dumping?

Import heffingen kunnen dienen als Anti dumping. Wanneer een regering van mening is dat goederen uit een land te goedkoop worden aangeboden, en zo problemen veroorzaken voor nationale aanbieders, kunnen extra heffingen het proces van dumpen ontmoedigen. Een voorbeeld hiervan is de Europese Commissie, die de prijzen van goederen van buiten de EU via heffingen duurder maakt. Op deze manier wordt het aantrekkelijker om met Europese leveranciers te werken in plaats van goedkopere aanbieders van buiten Europa. Consumenten zijn doorgaans niet enthousiast over dit soort heffingen, omdat ze gedwongen worden een hogere prijs te betalen, ongeacht welke leverancier de levering verzorgt.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close