Loader

Wat zijn dots per inch?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Dots Per Inch, of afgekort DPI staat voor het aantal punten dat afgedrukt wordt op een afstand van één inch. Hoewel het vaak wordt verward met Pixels Per Inch (PPI) zijn het verschillende termen met afwijkende betekenis. Wat is de betekenis van Dots Per Inch en waarom zijn punten niet hetzelfde als pixels?

Definitie Dots Per Inch

Printers drukken teksten en afbeeldingen af met kleine puntjes. Hoe kleiner deze punten, des te scherper het resultaat zal zijn. Dots Per Inch betekent Punten Per Inch. Ook voor scanners wordt vaak deze aanduiding gebruikt. Een inch is 2,54 centimeter lang. Wanneer er een scan wordt gemaakt gaat de absolute waarde van een punt min of meer verloren. Want een gedrukte punt is niet gelijk aan een pixel op een beeldscherm.

Dots Per Inch of Pixels Per Inch?

In het digitale tijdperk heeft de DPI waarde in feite geen betekenis, voor computerschermen wordt daarom PPI ofwel Pixels Per Inch gebruikt. Een beeldscherm bestaat uit een specifiek aantal pixels. Hoe groter het aantal pixels op een lengte van één inch, des te scherper het beeld zal zijn. DPI staat los van PPI. Je kunt hetzelfde bestand op een beeldscherm heel groot of juist heel klein laten zien, terwijl het in feite een gelijk aantal pixels vertegenwoordigt. Dit kan bij schalen, scannen of printen voor verwarring zorgen.

Hoger is niet altijd beter

Een printer die niet nauwkeurig gekalibreerd is kan op hoge DPI toch een inferieure print ten opzichte van een lage DPI printer laten zien. Ook bij scannen kunnen er visuele artefacten ontstaan wanneer bijvoorbeeld een 300DPI afbeelding op 600DPI wordt gescand. Meer punten of pixels staat dus niet per definitie voor een scherpere afbeelding. Het is meer een indicatie van resolutie die niet los kan worden gezien van andere meetpunten.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close