Loader

Wat is een dode link?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een dode link, of een dead link is het Engels, is een koppeling die niet langer werkt door een specifieke reden. Vaak wordt ook de term “broken link” ofwel “verbroken” koppeling gebruikt. Hoewel deze termen in praktijk een iets andere betekenis hebben worden ze vaak door elkaar gebruikt. Wat is een dode link en hoe kun je deze opsporen?

Definitie dode link

Een dode link is niet alleen vervelend voor een bezoeker, het vermindert ook de kwaliteit van de pagina waar de koppeling op te vinden is. Daarom is het van belang om koppelingen regelmatig te controleren. Dat geldt met name voor links die naar andere websites verwijzen.

Voorbeelden van dead links:

  • De webmaster heeft een verkeerde URL ingevoerd tijdens het maken van de koppeling.
  • De bestemming is verwijderd van de server wat resulteert in een 404 melding.
  • De bestemming is verplaatst waardoor de oude locatie niet meer actief is.
  • De gebruiker kan pagina niet bezoeken omdat deze koppelingen op het eigen systeem geblokkeerd worden.
  • De gebruiker kan pagina niet bezoeken omdat ze vanuit de provider geblokkeerd worden.
  • De gebruiker kan pagina niet bezoeken omdat de beheerder van de URL deze blokkeert, bijvoorbeeld in het geval van een internet pagina.

Dead links vinden op een website

Om zelf alle koppelingen op een website handmatig te controleren is doorgaans niet haalbaar. Daarom kun je gebruik maken van een dode link checker die het proces automatiseert. Net als een webcrawler van een zoekmachine zal de software alle koppelingen die aanwezig zijn op een website opsporen en controleren of de achterliggende content ook daadwerkelijk op de server aanwezig is. Dit kan dezelfde server zijn als waar de bronpagina op staat, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Er zijn diverse gratis webtools beschikbaar die de koppelingen op een specifieke URL nalopen op mogelijke dode links. Ook Google biedt een dergelijke tool aan.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close