Loader

Wat is direct marketing?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Direct marketing is een vorm van adverteren waarbij de aanbieder direct promotie maakt bij de klant, niet via tussenkanalen zoals de detailhandel of webwinkels van andere partijen. Door de korte lijntjes kan er een band worden opgebouwd met de klanten, daarnaast is er geen extra kanaal dat ook nog winst moet maken. Als gevolg hiervan kunnen de prijzen lager uitvallen voor de klant, de winstmarge kan hoger zijn voor de fabrikant of een combinatie van beide. Wat is direct marketing en op welke wijze bereiken aanbieders hun klanten?

Definitie direct marketing

Een bedrijf verkoopt schoenen. In plaats van deze schoenen eerst te verkopen aan de schoenenwinkel worden deze via een webshop verkocht. Het bedrijf promoot deze webshop via social media kanalen en advertenties. Dat is in het kort de direct marketing betekenis. Winkels zijn doorgaans aanbieders van meerdere producten van verschillende merken. De winkel communiceert enerzijds met de producent en anderzijds met de eindconsument. Daarvoor rekenen ze een marge op de inkoopprijs. Bij direct marketing valt deze partij weg, en communiceert de producent direct met de klant.

Manieren om te adverteren

Er zijn verschillende manieren om de producten onder de ogen van de klant te brengen. Het openen van eigen winkels bijvoorbeeld, denk aan een Nike outlet store. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van webshops die gepromoot worden via methoden als:

  • Banner advertenties.
  • Mailings naar contacten in het adressenbestand.
  • Telefonische acquisitie.
  • Catalogi met producten per post.
  • Social media accounts.

Het internet heeft de drempel om als producent zelf de klant te benaderen flink verlaagd. Daarbij zal wel de gehele keten door de aanbieder uitgevoerd moeten worden. Zaken doen met eindconsumenten is niet hetzelfde als bij een leverancier aan de detailhandel het geval is. Juridisch zijn er andere voorwaarden gesteld voor verkoop aan eindconsumenten, de volumes per klant zullen ook kleiner zijn. Hoewel er bespaart kan worden op de tussenhandel, zal er een eigen marketing- en verkoop apparaat voor in de plaats moeten komen bij direct marketing.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close