Loader

Wat is dikdrukken?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Bij dikdrukken worden specifieke woorden of termen benadrukt. Dikdrukken wordt ook wel “vetgedrukt” of “bold” genoemd. Bij zoekmachine optimalisatie wordt deze manier om aandacht te vestigen op specifieke delen van een tekst ook gebruikt om hoger te scoren in de zoekresultaten. Wat is dikdrukken en heeft dit echt effect op de ranking van een pagina bij specifieke zoekwoorden?

Definitie dikdrukken

Wanneer je een tekst schrijft en je wilt de nadruk leggen op een specifiek woord of een deel van een zin heb je verschillende mogelijkheden tot je beschikking zoals:

  • Hoofdletters gebruiken
  • Het lettertype in een andere kleur weergeven
  • De achtergrondkleur van de tekst een andere kleur weergeven
  • De tekst in cursief zetten
  • De tekst onderlijnen
  • De tekst dikdrukken

Ook kun je links gebruiken om een deel van de tekst op te laten vallen, maar dan moet er naar een andere webpagina worden verwezen. In gedrukte media worden de meeste van deze opties al lange tijd gebruikt. Omdat geschreven tekst gescheiden wordt van toon kun je met behulp van visuele kenmerken ergens nadruk op leggen, of een specifieke intentie aan een woord of groep woorden geven.

Dikdrukken voor SEO

Bij zoekmachine optimalisatie wordt dikdrukken ook wel gebruikt om een pagina hoger te laten scoren in de zoekresultaten. De keywords en keyphrases worden in bold gezet met als doel de zoekmachines aan te geven dat deze termen van belang zijn. Door misbruik van deze methode heeft dikdrukken geen zin meer wat betreft SEO, het kan zelfs als keyword spamming worden bestempeld. Het is beter om de zoekwoorden te koppelen aan een nieuwe pagina. Dan vallen ze niet alleen beter op, ze vervullen ook een relevante functie. 

Dikdrukken voor lezers

Je mag gerust de “bold” functie gebruiken in teksten, zolang dit een meerwaarde biedt voor de lezer. Doe het alleen niet om de zoekmachine algoritmes te manipuleren, want dat is niet (meer) relevant.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close