Loader

Wat is Data verkeer?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Dataverkeer, Internetverkeer of Data Traffic staat voor data die via het internet wordt verzonden en ontvangen. De eenheid hiervoor is byte, vaak uitgedrukt in Megabytes (MB) en Gigabytes (GB) voor consumenten en in Terabytes (TB) voor grootverbruik. De hoeveelheid data die verzonden wordt heeft invloed op de belasting van het netwerk en de kosten die hiermee gepaard gaan. Wat is Dataverkeer en welke impact heeft dit op consumenten, bedrijven en de samenleving in het algemeen?

Definitie Data verkeer?

Data is digitale informatie, eentjes en nulletjes die in een specifieke vorm zichtbaar zijn als tekst, audio, video of een ander type bestand. De definitie van Data verkeer is het transport van deze data via zowel internet als intranet. Dit kan via kabels of draadloos verlopen. Er zijn bestanden die erg klein zijn in termen van data, en bestanden die juist erg groot zijn, Standaard tekst is bijvoorbeeld relatief klein, muziek is groter en video neemt relatief veel ruimte in.

Streaming video als grootverbruiker

On demand video zoals Netflix, AppleTV, Amazon Prime en YouTube die aanbieden, maken een groot deel uit van de totale hoeveelheid Dataverkeer op het internet. Dit komt deels door het aantal bytes per seconde dat nodig is om beeld en geluid te encoderen, daarnaast wordt er lokaal data niet permanent opgeslagen. Wanneer iemand een film van 4GB tweemaal bekijkt wordt er dus 8GB aan data verwerkt. Bij een eenmalige download zou dit dus de helft zijn. Tijdens de wereldwijde crisis zoals de Corona pandemie in 2020 besloten meerdere aanbieders de kwaliteit van de streams tijdelijk te verlagen om de druk op het internet te verlagen. Bij videochat wordt beeld en geluid simultaan verzonden en ontvangen, dit kan het netwerk ook aanzienlijk belasten.

Dataverkeer belasting

De infrastructuur om al deze data te verzenden en ontvangen is kostbaar, de regering van Hongarije ging zover om een internetgebruiker belasting te heffen. Omdat internet een belangrijke rol speelt in de samenleving wordt een dergelijke belasting sterk afgeraden door zowel economen als voorstanders van de vrijheid van meningsuiting.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close