Loader

Wat is een Crediteur?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een Crediteur is een persoon of bedrijf die goederen of diensten levert waarvoor betaald moet worden. Hoewel in de crediteurenadministratie vaak wordt gesproken van uitstaande vorderingen, is het van toepassing op alle leveranciers inclusief reeds betaalde facturen. Wat is de Crediteuren betekenis en wat is het verschil met een debiteur in de boekhouding?

Definitie Crediteur

Wanneer een bestelling wordt geplaatst door een klant wordt er automatisch een betalingsverplichting aangegaan. De partij die betaald moet worden is dan de Crediteur. Wanneer de factuur niet op tijd wordt voldaan zal deze persoon of bedrijf een schuldeiser worden. De balans tussen debiteur en crediteur is voor veel bedrijven van groot belang om overeind te blijven. Hoewel het een mooi vooruitzicht is om veel bedragen tegemoet te zien, kan het een probleem worden wanneer klanten niet op tijd betalen.

Op tijd betalen

In winkels zullen consumenten doorgaans eerst een betaling verrichten alvorens goederen of diensten geleverd te krijgen, bij B2B zal de betaling vaak pas na levering plaatsvinden. Hoewel de opdrachtgever en opdrachtnemer in overleg een betaaltermijn overeen kunnen komen, zijn er ook zeker richtlijnen en wettelijke bepalingen wanneer een betaling voldaan moet worden. Mocht deze periode worden overschreden, dan kan de schuldeiser een dwangsom opleggen of een deurwaarder inschakelen. Als een aannemer vooraf kosten moet maken door bijvoorbeeld grondstoffen in te kopen of software te laten ontwikkelen loopt een aannemer risico wanneer de betaling uitblijft.

Verschil tussen debiteur en crediteur

Een Debiteur is het tegenovergestelde van een Crediteur. In dit geval betreft het een persoon of bedrijf die prestaties moet leveren aan de klant. In praktijk zal het een klant betreffen die nog een factuur moet betalen. De debiteurenadministratie staat vaak los van de crediteurenadministratie in de financiële administratie. Binnen een complete boekhouding zijn er diverse geldstromen waarbij de balans tussen inkomsten en uitgaven van groot belang is.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close