Loader

Wat is CPL?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

CPL is een afkorting van de Engelse term Cost Per Lead waarbij een adverteerder moet betalen voor iedere persoon die zich aanmeldt voor een specifiek aanbod. Met deze vorm van adverteren wordt er in tegenstelling tot CPC (Cost Per Click) en CPM (Cost Per Mille), alleen betaald wanneer de gewenste actie daadwerkelijk verricht wordt. Wat is CPL en hoe wat is het verschil met CPA (Cost Per Acquisition)?

Definitie CPL

Een lead ligt tussen een bezoeker en een klant in. Het is een potentiële afnemer, maar er heeft nog geen transactie plaatsgevonden. Bij een CPL is het dus niet de bedoeling dat er direct een product of dienst verkocht wordt, de adverteerder wil slechts bepaalde informatie verkrijgen via de advertentie. Dit kan bijvoorbeeld een mail adres zijn of een telefoonnummer om de lead vervolgens te benaderen voor een aanbod. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen sales leads en marketing leads. Bij een sales lead zal er na de CPL contact worden opgenomen om een product of dienst aan te bieden, bij een marketing lead is het opbouwen van een bestand aan geïnteresseerden of gelijkgezinden van groter belang. Dit kan dus ook de werving van leden voor een politieke partij zijn.

Verschil tussen CPL en CPA

Een lead is niet automatisch een klant, wanneer een adverteerder op zoek is naar leads is er meestal sprake van een lange termijn visie. Denk aan inschrijven op een nieuwsbrief of de persoon die zich inschrijft betrekken bij een merk, product of dienst. Bij een Cost Per Acquisition zal er doorgaans betaald worden voor iedere acquisitie die plaats vind, terwijl bij Cost Per Lead het genereren van inkomsten in beginsel niet het doel is.

Wanneer de adverteerder persoonlijk contact op wil nemen met een mogelijke klant of geïnteresseerde kan adverteren op basis van CPL de meest geschikte vorm zijn. Er wordt niet betaalt voor zichtbaarheid (impressies) of voor een directe handeling (action) maar voor een aanknopingspunt voor contact met een persoon.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close