Loader

Wat is een copyright trap?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een copyright trap is een onderdeel van een auteursrechtelijk beschermde uiting met als specifiek doel plagiaat op te sporen. Het zijn onherkenbare delen van een programma of content, die als een soort watermerk de oorsprong van een werk aanduiden. Naast de toepassing in kartografie worden dergelijke ‘vallen’ vaak online gebruikt om diefstal van digitale werken te identificeren. Wat is een copyright en waar ligt de grens tussen hergebruik en plagiaat?

Wat is een copyright trap?

Er zijn diverse bedrijven die kaarten maken voor routeplanners. Vroeger waren er vuistdikke boeken met stratenoverzichten. Er werd veel tijd en geld besteed bij het samenstellen van accurate kaarten met recente informatie. Toch stonden er soms fouten in, die bewust gebruikt werden om plagiaat van deze kaarten op te sporen. Wanneer een andere aanbieder dezelfde fouten opnam in hun kaarten was dit een teken dat het originele werk gekopieerd was.

Het Engelse woord “trap” betekent valkuil. Een copyright trap is daarmee een list om een persoon of organisatie die plagiaat pleegt te ontmaskeren. De identificatie kan plaatsvinden met specifieke software, het is ook mogelijk om dit middels manuele controle vast te stellen.

Trap Nation copyright

De Amerikaanse muziek promotor Trap Nation werd in 2012 opgericht door de destijds 15-jarige Andre Willem Benz. Via diverse kanalen waaronder YouTube wordt met name elektronische muziek gepubliceerd van verschillende artiesten. De meeste content die gepubliceerd wordt valt onder Trap Nation copyright, hoewel een deel van de werken rechtenvrij wordt aangeboden. De dienst is controversieel omdat er beschuldigingen zijn van copyright claims die niet juist zijn. Originele uploaders worden beticht van plagiaat op YouTube. Omdat aanvechten van dergelijke claims vaak veel tijd en kosten met zich meebrengt, betalen auteurs aan Trap Nation terwijl dit niet nodig is.

Het komt daarnaast ook vaak voor dat digitale werken gemodificeerd worden met bijvoorbeeld andere logo’s of copyright meldingen, wat het bepalen van de originele auteur tot een gecompliceerde zaak kan maken.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close