Loader

Wat is consumentenmarketing?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Bij consumentenmarketing wordt marketing en promotie gericht op eindconsumenten die producten of diensten niet (primair) zullen gebruiken voor zakelijke doeleinden. Benadering van mogelijke klanten vindt doorgaans plaats op een meer informele wijze in vergelijking met marketing naar bedrijven of overheden. Wat is consumentenmarketing, en hoe verschilt deze vorm van marketing ten opzichte van andere doelgroepen?

Wat is consumentenmarketing?

De grootste afzetmarkt voor aanbieders is de groep consumenten. Uiteindelijk valt iedereen onder deze doelgroep, ook de directeur van een onderneming of de president van een land. Deze diversiteit vereist ook een andere wijze van marketing en promotie dan bij andere doelgroepen het geval is. De markt kan in drie categorieën worden onderscheiden:

  1. Business to Consumer (B2C): Producten en diensten worden verkocht aan de consument.
  2. Business to Business (B2B): Producten en diensten worden verkocht aan andere bedrijven.
  3. Business to Government (B2G): Producten en diensten worden verkocht aan overheden.

Bij consumentenmarketing gaat het om de categorie Business to Consumer. Daarbij zijn enkele specifieke kenmerken te onderscheiden:

  • Consumenten zijn zeer divers als groep. Denk aan leeftijd, nationaliteit, geslacht of persoonlijke interesses.
  • Consumenten kopen doorgaans meer producten en diensten, maar in kleinere aantallen en beperkte bedragen per aanschaf.
  • Consumenten genieten een andere bescherming ten opzichte van bedrijven, denk aan de wet Aankoop op Afstand.

Hoe wil een consument benaderd worden?

De buurman links kan compleet anders denken en handelen dan de buurman rechts. Dit betekent dat bij consumentenmarketing een grote diversiteit in promotionele acties vereist is. Of anders gesteld “zoveel mensen, zoveel wensen”. Aanbieders zullen doorgaans uitgaan van de vraag vanuit de markt, al is dit niet altijd van het grootste belang. Klanten vragen misschien niet naar pindakaas met stukjes pinda, maar wanneer de pindakaas fabrikanten zichzelf in de kijker wil spelen moeten ze met een nieuw product komen. Deze vernieuwingsdrang speelt samen met marktsegmentatie de grootste rol binnen consumentenmarketing. Doelgroepgericht aanbieden is de tweede grote factor, wat zeker met online advertising zeer nauwkeurig uitvoerbaar is. Dit kan overigens ook verkeerd vallen. Zo kwam pennenfabrikant Bic ooit met een roze balpen voor vrouwen, wat door veel consumenten als denigrerend werd ervaren.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close