Loader

Wat is een collectors item?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Collectors item, of in het Nederlands een verzamelaarsobject, is een bezitting met een waarde voor verzamelaars. Dit kan een monetaire waarde zijn maar dit hoeft niet. Het kan bijvoorbeeld ook een emotionele waarde vertegenwoordigen. Het is wel een object dat voor een groep mensen begeerlijk is, een erfstuk met alleen een persoonlijke waarde behoort niet tot deze categorie. Wat is een collectors item en welke redenen zijn er om dit soort objecten te verzamelen?

Wat is een collectors item?

Verzamelen is een gewoonte die in ons DNA zit. Al in de prehistorie werd er onderscheid gemaakt tussen jagers en verzamelaars. Nu verzamelen we doorgaans objecten die op zichzelf geen intrinsieke waarde vertegenwoordigen, maar deze waarde ontlenen uit een vraag vanuit een groep mensen. Denk aan schilderij dat voor miljoenen van de hand gaat, terwijl andere schilderijen op de afvalberg terecht komen. een belangrijk aspect van collectors items is de schaarsheid. Het object of serie objecten is niet in oneindige aantallen beschikbaar.

De collectors item betekenis kan sterk verschillen. Hier zijn een aantal voorbeelden van verzamelaarsobjecten en de reden om deze objecten te verzamelen:

  • Bij inhuldiging van een nieuw staatshoofd wordt een speciale munt geslagen. Deze munt heeft waarde als valuta, maar kan meer waardevol worden door de schaarsheid.
  • De eerste generatie Star Wars poppetjes zijn een fortuin waard wanneer ze nog in de originele verpakking zitten. Dit is deels nostalgie maar ook zeker vanwege de monetaire waarde die deze actiefiguren bezitten.
  • Wanneer er een serie voetbalplaatjes wordt uitgegeven waarvan één plaatje in een veel kleinere oplage wordt gedrukt, zal juist dat kaartje een collectors item worden om de serie compleet te maken.

Gemaakte verzamelaarsobjecten

Sommige objecten worden op organische wijze interessant voor verzamelaars, denk aan postzegels of geldstukken. Dan zijn er de collectors items die specifiek gemaakt worden voor verzamelaars, zoals tijdelijke postzegels of herdenkingsmunten. De lijn tussen waardevol en waardeloos wordt voor een groot deel bepaald door vraag en aanbod.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close