Loader

Wat is een cataloguswinkel?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een cataloguswinkel is een winkel met een fysieke locatie waar mensen producten kiezen uit een catalogus en deze vervolgens ophalen bij een winkel of distributiepunt. Dit soort winkels komen vooral voor in Amerika, Engeland en Canada. Wat is een cataloguswinkel en zijn deze nog steeds relevant in de tijd van online shopping?

Wat is een cataloguswinkel?

Voor (snel) internet bestond moesten klanten naar de winkel om producten te bekijken en kopen. Winkels zoals Argos in Engeland en Houston Jewelry in de Verenigde Staten hanteerde dit model. Het is niet nodig om veel producten in de winkel uit te stallen, die worden na een verkoop uit het magazijn gehaald. Dit bespaart vloeroppervlak en voorkomt diefstal. Door de opkomst van webshops en levering aan huis zijn dit soort winkels nagenoeg uitgestorven. Een ‘catalogue store’ is niet hetzelfde als een postorderbedrijf zoals Neckermann en Wehkamp, want deze bedrijven hebben geen fysieke winkelpanden. De winkel die het meeste in de buurt komt van dit model is Kijkshop, met als voornaamste verschil dat deze winkelketen geen catalogi verspreid.

Ondergang van cataloguswinkels

Een bijkomend voordeel van dit type winkel was het omzeilen van de adviesverkoopprijs. Leveranciers stelde de eis dat winkels een minimumprijs moesten hanteren, een cataloguswinkel hoefde niet aan deze voorwaarde te voldoen. In 1980 werd wettelijk vastgelegd in de Verenigde Staten dat dit soort prijsafspraken niet meer werden toegestaan, waarmee cataloguswinkels snel terrein verloren op discounters zoals Walmart en K-Mart. De laatste druppel was de opkomst van webshops, die in plaats van periodieke catalogi continu nieuwe artikelen konden aanbieden met levering aan huis. Kijkshop is het enige Nederlandse equivalent van de cataloguswinkel en is ook in 2018 ten onder gegaan. Hoewel Kijkshop al in 1999 op internet actief was mocht dit niet baten. In 2019 werd het merk opnieuw gelanceerd als web-only shop onder nieuw beheer met als slogan “Kijk, Klik, Klaar”.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close