Loader

Wat is een broncode?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Broncode is een tekstbestand dat door mensen is geschreven en leesbaar is door andere personen. Het is de originele code die later gecompileerd wordt om gebruikt te worden als software voor een specifiek platform. Wat is broncode en waarom is deze source code van belang?

Definitie broncode

Broncode of source code is in feite de originele tekst waar software uit voorkomt. Deze tekst is leesbaar voor mensen, en bevat vaak aantekeningen over de werking en functionaliteit van de code. Om deze code te gebruiken als software wordt de broncode via een compiler “vertaald” naar een code die het systeem kan lezen. Het resultaat is niet meer leesbaar door mensen. In praktijk wordt met de source code vaak het origineel bedoeld, het begrip spreidt zich dan ook uit tot gecompileerde bestanden zoals executables. Er zijn verschillende programmeertalen om deze tekst in te ontwikkelen, het is ook mogelijk om deze talen binnen één code te combineren. Denk aan C code met Assembly elementen.

Broncode aanpassen

Door de broncode aan te passen zal het resultaat ook anders worden. Om aanpassingen van source code mogelijk te maken is het van belang dat de programmeur gebruik maakt van duidelijke notities in de teksten. Zeker omdat er vaak meerdere personen aan één project werken. Wanneer de broncode openbaar wordt gesteld met de mogelijkheid om deze aan te passen spreekt men van Open Source code. Het is niet toegestaan om zonder expliciete toestemming van de auteur of rechthebbende de broncode aan te passen. Het is gebruikelijk om revisies bij te houden gedurende de ontwikkelingsfase.

Vertalen naar computertaal

Ieder besturingssysteem werkt op basis van afwijkende regels, een compiler kan de tekst vertalen naar het uiteindelijke platform. Soms wordt de originele code geschreven om universeel inzetbaar te zijn, denk aan websites die op meerdere browsers werken, soms voor specifieke software en hardware waarbij uitwisseling niet aan de orde is.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close