Loader

Wat is een bookmark?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een bookmark is een verwijzing naar een webadres dat bewaard wordt in de browser en snel oproepbaar is. Deze URL wordt opgeslagen in browsers zoals Chrome, Safari, Firefox of Edge. De naam kan verschillen, maar het principe blijft gelijk. Wat zijn bookmarks en welke mogelijkheden zijn er?

Wat is een bookmark?

Letterlijk betekent bookmark in het Nederlands boekenlegger. Dit kan een stuk karton zijn of lint waarmee je snel de laatst gelezen pagina in een boek terug kunt vinden. Deze term is later dus toegepast op het bewaren van URL’s die je nog eens wilt bezoeken op een ander moment. Naast bookmarks wordt ook vaak het woord favorites ofwel favorieten gebruikt. Het betreft een Uniform Resource Identifier (URI). De eerste toepassing van deze methode stamt uit 1993, de Mosaic browser noemde deze snelkoppelingen Hotlists. Microsoft zou de term Favorites gebruiken. Browsers zoals Firefox maken gebruik van dynamische koppelingen die Live Bookmarks genoemd worden.

Koppeling of archief?

Een standaard bookmark is slechts een verwijzing naar een URL pagina. Wanneer op een later tijdstip deze URL niet meer actief is, dan zal de pagina ook niet meer geladen worden. Wanneer er gebruikt wordt gemaakt van bijvoorbeeld de Reading List (leeslijst) op Apple systemen, dan zal de pagina als geheel worden gedownload (met uitzondering van content achter links) zodat de pagina ook offline beschikbaar is. De wijze waarop de koppelingen worden opgeslagen kan verschillen per browser. Dit kan opslag per URL zijn, mogelijk inclusief cookie informatie, of samen binnen een HTML bestand dat eventueel aangepast kan worden in een teksteditor.

Cloud bookmarking

Voorheen werden bookmarks lokaal opgeslagen, nu wordt steeds vaker gebruikt gemaakt van cloud based bookmarking. Zo zal een bookmark in Chrome op een Windows computer ook zichtbaar zijn op een Android smartphone wanneer er ingelogd is op hetzelfde account. Dit geldt ook voor andere browsers en systemen. Net zoals e-mail nu als standaard online gesynchroniseerd wordt geldt dit ook voor bookmarks.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close