Loader

Wat is baseline?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Baseline staat voor een basis waar men vanuit kan gaan. Deze term kan in veel sectoren toegepast worden. Met name in de statistiek en voor analytische doeleinden wordt deze basis bepaald om verschuivingen te bepalen. Zo kan worden vastgesteld of nieuwe acties tot een verbetering leiden of juist niet. Wat is een baseline en wat kun je met deze informatie?

Wat is baseline?

Het afgelopen kwartaal heeft een bedrijf 50% meer omzet behaald dan vorig kwartaal. Het kwartaal daarna heeft dit bedrijf 50% minder omzet gemaakt. Ligt het bedrijf daarmee weer op het oude niveau? Nee, de omzet ligt lager dan in de eerste periode omdat de baseline nu hoger ligt. 100 + 50% = 150. 150 – 50% = 75. Dit zijn het soort cijfers waar statistici mee uit de voeten kunnen, maar bij andere mensen vooral voor hoofdpijn zullen zorgen. Wanneer er een analyse wordt uitgevoerd kan de baseline het uitgangspunt bepalen, wat dit inhoudt kan enorm verschillen. Dit zal de conclusie weer beïnvloeden.

Cijfers liegen niet, ze kunnen wel misleiden

Wanneer je zegt dat er in 2019 200% meer immigranten uit Madagascar naar Nederland zijn gekomen, dan lijkt dit veel. Wanneer het aantal in 2018 op 1 lag en nu op 2 lijkt het plotseling een stuk minder. Dit komt omdat de baseline die in eerste instantie gesteld wordt niet overeenkomt met de perceptie. De toename klopt, van 1 naar 2, dit is 200%. Maar je hebt het over Nederland, een land met 17 miljoen inwoners. Cijfers zijn objectief, de interpretatie kan heel anders liggen. Met name in de pers worden cijfers en statistieken uit onderzoeken vaak gebruikt om snel een mening te vormen, terwijl de context veel complexer ligt dan in enkele zinnen in uit te leggen valt. Een baseline kan daarmee duidelijkheid scheppen en een houvast bieden, de interpretatie van het geheel kan wel sterk verschillen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close