Loader

Wat is bartering?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Bartering is het Engelse woord voor ruilhandel. Deze manier van goederen ruilen bestaat al duizenden jaren. Met de introductie van valuta is deze manier van transacties uitvoeren grotendeels verdwenen, mede door internet is dit systeem weer in populariteit toegenomen. Wat is bartering en wat zijn zowel de voordelen als nadelen van ruilhandel?

Wat is bartering?

Voor de tijd van geld moesten mensen ruilen om aan hun eten en goederen te komen. Iemand met koeien ruilde melk met iemand die schapen had en wol kon leveren. Iemand die van wol kleding kon maken vroeg hier weer levensmiddelen voor terug. De samenleving werd in balans gehouden door een grote variatie aan vaardigheden en bezittingen. Het was vaak wel lastig om de waarde van een product of dienst te bepalen, dit was ook niet altijd even praktisch. Daarom werd valuta bedacht, een systeem van objecten met een waarde die centraal bepaald wordt. Dit zorgde voor duidelijkheid en een vorm van transparantie in transacties.

Nadelen van valuta

Duidelijk was het wel, voordelig niet altijd. Bij bartering was er sprake van een één op één transactie, met geld was er derde partij; de overheid die munten uitgeeft. Geld heeft een andere waarde dan het materiaal en de productiekosten, en dit moet verrekend worden. Gekoppeld aan valutahandel en aandelen op de beurs zijn transacties op basis van geld veel ingewikkelder en soms ook duurder gemaakt. Nu zijn er gedecentraliseerde valuta bijgekomen; cryptocurrency. De waarde van virtuele valuta kan sterk variëren.

Bartering meaning / ruilhandel betekenis op internet

Ruilhandel wordt weer vaker toegepast, ook in maatschappijen waar geld gebruikt wordt. Via websites kunnen producten en diensten eenvoudig worden aangeboden, waarbij de aanbieder bepaald wat ze in retour willen hebben. Zo kan ook het systeem van belastingen en premies worden omzeild omdat er geen geld overgedragen wordt. De juridische status van bartering via internet is niet helder, en dient met enige voorzichtigheid toegepast te worden. Ook de kans op fraude ligt hoger. Of zoals een gevleugeld spreekwoord zegt “van ruilen komt huilen”.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close