Loader

Wat is een barcode

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een barcode of streepjescode is een methode om data op een zichtbare wijze weer te geven met een codering die leesbaar is door machines. Oorspronkelijk werd data gevisualiseerd door de breedte van, en afstand tussen lijnen die parallel aan elkaar liggen te variëren. Naast deze wijze van coderen zijn er ook andere visualisaties bijgekomen. Wat is de barcode betekenis en hoe is een streepjescode opgebouwd?

Wat is een barcode?

Het systeem van de barcode werd ontwikkeld in 1951 door Norman Joseph Woodland en Bernard Silver. Het systeem is gebaseerd op Morse code die bestaat uit dunne en dikke balkjes. Het zou nog decennia duren voordat het systeem echt populair zou worden binnen de industrie. De grote doorbraak kwam toen supermarkten er gebruik van zouden gaan maken in het kassasysteem, de standaard voor deze toepassing werd in 1973 vastgelegd en is ontworpen door George Laurer.

Verschillende vormen

Naast de initiële vormgeving met lijnen die in één richting liepen (1D), werden er later ook tweedimensionale (2D) versies ontwikkeld die naast lijnen ook gebruik maken van rechthoeken, punten en andere geometrische vormen. De QR-code is een bekend voorbeeld van een barcode die gebruikt wordt om een URL mee te visualiseren. De meeste smartphones herkennen QR-codes automatisch met de standaard camera app, wat de inzetbaarheid heeft verhoogd. Barcodes zijn monochroom, naast zwart-wit worden er geen kleuren gebruikt. Daarnaast zal een standaard barcode in meerdere oriëntaties herkenbaar zijn, zo kun je een pak hagelslag omdraaien en de code blijft leesbaar.

Snelle optische herkenning

Barcodes worden vooral gebruikt binnen de industrie in magazijnen en winkels. Scanners en camera’s kunnen de contrastrijke afbeeldingen snel herkennen en interpreteren. De software bepaald welke informatie uit de codering wordt gelezen. De code is zichtbaar voor mensen maar in principe niet leesbaar vanwege de zeer kleine verschillen tussen de afbeeldingen. Daarnaast zal er binnen de software een conversie plaatsvinden van binaire data naar een geïnterpreteerd resultaat. Zo weet een kassa het verschil tussen een pak hagelslag en een tros bananen te herkennen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close