Loader

Wat is een autoresponder?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een autoresponder is een geautomatiseerde wijze om e-mails te versturen naar een specifiek persoon of groep op basis van vooraf bepaalde criteria. Het is een manier om te communiceren met contacten zonder manuele actie of aanwezigheid. Dit kan tijd besparen en de conversie verhogen. Wat is een autoresponder email en welke mogelijkheden zijn er?

Wat is een autoresponder?

Je stuurt een mail naar iemand en ontvangt direct een mail terug met een “Out of Office” boodschap. Deze mail wordt automatisch verstuurd zonder handeling van de origineel geadresseerde. Dit is een eenvoudig voorbeeld van een autoresponder, waarbij de software automatisch een bericht stuurt dat vooraf gedefinieerd is. Naast een reactie naar een individu is het ook mogelijk om een bericht naar veel ontvangers tegelijkertijd te verzenden. Wanneer de criteria eenmaal gedefinieerd zijn is er geen handmatige actie meer vereist. Deze methode kan gebruikt worden voor verschillende doelen waaronder:

  • Een mail sturen ter bevestiging van ontvangst.
  • Een bericht wanneer iemand afwezig is met mogelijk een alternatieve contactpersoon.
  • Informatie sturen over producten of diensten.
  • Nieuwsbrieven sturen waar de bezoeker zich voor heeft aangemeld.

Hoewel ‘respond’ letterlijk ‘antwoord’ betekent, hoeft een autoresponder niet per definitie een direct antwoord te zijn op een mail. Wanneer iemand zich bijvoorbeeld heeft aangemeld voor een nieuwsbrief zullen er automatisch meerdere mails verstuurd worden. Deze opvolgmails kunnen vooraf ingepland worden, bijvoorbeeld iedere twee weken een nieuwe mailing.

Automatisering als customer service

Hoewel een autoresponder email wat onpersoonlijk kan overkomen, wordt feedback toch vaak gewaardeerd. Liever een bericht dat eraan gewerkt wordt dan in het duister tasten of de mail wel is aangekomen. Voor een commerciële aanbieder maken autoresponders het veel eenvoudiger om een groot klantenbestand te benaderen zonder grote investering van tijd of kosten. Het opzetten van een systeem en het bepalen van een doordachte strategie vereist wel wat kennis en ervaring om het juiste resultaat te bereiken.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close