Loader

Wat is API?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een API of Application Programming Interface is een stukje software die twee applicaties met elkaar laat communiceren. Wanneer je een app gebruikt op bijvoorbeeld een smartphone zal deze informatie naar een server online gestuurd worden, na verwerking wordt er een resultaat teruggestuurd naar de app. Dit is mogelijk met een API. Wat is API en hoe wordt dit gebruikt voor online communicatie en dienstverlening?

Definitie API

De kans is groot dat je dagelijks gebruikt maakt van API’s zonder het te realiseren, dat komt omdat het gebruik van deze software geheel transparant verloopt. Laten we als voorbeeld een app nemen die prijzen van vliegtickets met elkaar vergelijkt. Je geeft een zoekopdracht in via de app, deze applicatie zal vervolgens via de API die de luchtvaartmaatschappij verstrekt de nodige informatie uit hun systeem halen, en het resultaat vervolgens weergeven in de app die je gebruikt op je smartphone. De API legt de link tussen de app van de vergelijkende dienst met de database van de luchtvaartmaatschappij.

API’s als beveiliging

Wanneer een dienst gebruikt maakt van deze koppelingen wordt alleen de relevante informatie uitgewisseld. Bij het voorgaande voorbeeld krijgt de luchtvaartmaatschappij niet meer informatie van de gebruiker dan de specifieke zoekopdracht. Aan de andere kant heeft de app die gebruikt wordt om de informatie op te vragen niet meer toegang dan de verstrekker van de API geeft. Zo kan het gebruik van dit soort intermediaire software de veiligheid online verbeteren. Zo kan een webshop een betaling direct via de betaaldienst laten verlopen zonder dat de webshop toegang heeft tot de betaalinformatie van de klant.

Websites uitbreiden met een API

Door API’s te gebruiken kan een website voorzien worden van allerlei diensten die de gebruiksvriendelijkheid verbeteren. Denk aan een kader met het weerbericht, een zoekvenster om een hotel te vinden, of een interactieve kaart om de locatie van een winkel te laten zien. Alle betrokken partijen kunnen zo voordeel behalen uit het gebruik van deze schakels tussen applicaties. De juiste API’s zullen voor conversie optimalisatie zorgen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close