Loader

Wat is een Ankertekst?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Een ankertekst of anchor tekst is een interactieve tekst op een webpagina die klikbaar is en verwijst naar een specifieke URL. Hyperlinks zijn essentieel om pagina’s op het internet aan elkaar te koppelen. Een goede keuze van woorden is niet alleen duidelijk voor bezoekers, het kan ook dienen als methode voor zoekmachine optimalisatie. Wat is de betekenis van ankertekst en hoe worden deze koppelingen in de praktijk gebruikt?

Definitie ankertekst

Een anchor text is het zichtbare deel van een hyperlink. Door op deze koppeling te klikken wordt de bezoeker doorverwezen naar een andere URL. In een aantal gevallen is de weergave van de bestemming al voldoende, bijvoorbeeld www.doublesmart.nl. Maar bij subpagina’s of andere pagina’s met een complexe URL kan de koppeling ervoor zorgen dat de tekst niet goed leesbaar is, of de inhoud van de bestemming is niet direct duidelijk voor de lezer. Een ankertekst is een duidelijk woord of een combinatie van woorden waar een URL aan gekoppeld wordt. Dit wordt standaard zichtbaar gemaakt door deze woorden een blauwe kleur te geven. Wanneer het een reeds bezochte link betreft zal de kleur doorgaans paars worden weergegeven.

Anchor tekst voor SEO

Het is mogelijk om de achterliggende URL te koppelen aan een term als “klik hier” of “link”, voor zoekmachine optimalisatie is het doorgaans beter om gebruik te maken van een beschrijvende anchor text. Daarmee wordt de koppeling als een relevante zoekterm geïndexeerd, wat een positief effect kan hebben op de ranking in de zoekresultaten. Daarnaast biedt het de bezoeker ook meer duidelijkheid over de bestemming, wat de kans op doorklikken zal verhogen.

Tooltip

Wanneer je met de muis over een koppeling gaat zul je in een PC browser de volledige URL te zien krijgen. Dit geldt niet voor mobiele apparaten waar een ‘muis over’ niet bestaat, maar er direct getikt wordt. Door de koppeling langer in te drukken is het overigens wel mogelijk om de bestemming zichtbaar te maken alvorens deze te openen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

Meer weten over online marketing? Bekijk alle begrippen. Terug naar de begrippenlijst

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close