Loader

Wat is afbreukrisico?

Online marketing begrippen
 
Online Marketing Begrippen

Afbreukrisico is een risico waar de kans op falen groot is, de Engelse term hiervoor is risk factor. De afbreukrisico betekenis wordt vaak gebruikt om de status van een werknemer te beschrijven, zoals een persoon die niet meer goed presteert. Daarnaast wordt het ook toegepast in marketing. In dat geval betreft het de kans dat een reclame uiting negatieve effecten met zich meebrengt. Wat is afbreukrisico en waarom moet je hier rekening houden binnen een marketingstrategie?

Definitie afbreukrisico

Wanneer we de afbreukrisico betekenis binnen de kaders van online marketing nemen, gaat het over negatieve effecten bij een reclame uiting. Denk aan een commercial die een bepaalde doelgroep aanspreekt, maar een andere groep juist afstoot. Dit is in veel gevallen een ingecalculeerd risico, toch is het effect van een reclameboodschap niet altijd betrouwbaar te bepalen. Dat er een negatieve respons op een reclame volgt hoeft niet altijd een nadeel te zijn. Wanneer dit vanuit een groep consumenten komt die toch geen klant zijn is het risico op inkomstenderving laag. Wanneer de negatieve reacties vanuit de beoogde doelgroep komen kan dit wel een reden tot zorg zijn.

Voorbeeld van afbreukrisico

Sony heeft in het verleden behoorlijk controversiële reclamespots laten maken voor hun PlayStation spelcomputer. Hiermee konden ze onderscheid maken met de familievriendelijke concurrent Nintendo. In feite was dit een voortzetting van de Sega strategie die zich ook als ‘stoer’ alternatief voor Nintendo profileerde, door bijvoorbeeld bloederige spellen toe te laten op hun systeem. Sony nam een risico wat in hun geval positief heeft uitgepakt.

Is negatieve aandacht ook goede aandacht?

Soms kan het afbreukrisico positief uitvallen, maar zeker niet altijd. Toen pennen fabrikant Bic een roze pen uitbracht voor vrouwen, werden ze direct overladen met negatieve reacties. Alsof vrouwen niet met een ‘normale’ pen konden schrijven. Tesla heeft zelfs de oprichter Elon Musk (deels) uit het bestuur moeten verwijderen na enkele ondoordachte opmerkingen op Twitter. Bij een hoog afbreukrisico wordt doorgaans ook een ‘plan B’ ontwikkeld om opgelopen schade snel te herstellen.

Quick scan

Ontdek binnen één minuut de knelpunten van uw website en weet waar de kansen liggen voor uw onderneming. Met deze vrijblijvende SEO scan analyseert u uw website op meer dan 150 punten, daarnaast krijgt u inzage in hoe de punten verbeterd kunnen worden.

Direct, online een complete analyse met diverse tips en feiten over de zoekmachine optimalisatie van uw website.

 
Online kansenonderzoek

DoubleWeb: Onze partner in techniek

Technische verbeteringen aan de website worden uitgevoerd door DoubleWeb, ons zusterbedrijf. Met DoubleWeb heeft u technische specialisten binnen handbereik. Ga naar de website

Close